Constant is promovendus aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen plantensoorten en bestuivers. Dat doet hij onder andere op de bloemrijke dijken die door De Ploegdriever worden beheerd. Hij keek bijvoorbeeld naar het effect van maaien op het gedrag van insecten. Daarover later meer.
Uit Constants lezing konden we leren dat een soortenrijke dijk (of tuin) beter is voor bijen. Sommige bijen hebben een voorkeur voor een speciale plant. Sterker nog: hun lijf is er helemaal op aangepast. Dus: hoe meer soorten bloemen, hoe groter de kans dat iedereen aan zijn trekken komt. Ook weten bestuivers beter hun weg te vinden naar inheemse soorten dan ‘tuinvarianten’.
Maar waarom is het belangrijk dat we veel bestuivers houden? Zonder bestuivers (voornamelijk bijen en hommels) zouden we het zonder een heel aantal groenten- en fruitsoorten moeten doen. Geen appeltje tussendoor of een tomaat op ons broodje gezond. Dat zouden we niet graag missen, toch?
Het maaien van bloemrijke dijken heeft, zoals gezegd, effect op bestuivers. Je jaagt er een aantal soorten mee weg. Wat overblijft, past zich aan. Stof tot nadenken voor beleidsmakers, dus! Verder gaf hij een mogelijke oplossingsrichting aan. Als we in Nederland bij alle dijken het gras zouden vervangen door bloemen, hebben we zó een heel groot natuurgebied erbij. En aangezien de wortels van kruiden en bloemen beter bestand zijn tegen droogte, blijven onze dijken veiliger tijdens hete zomers.
Bloemrijke dijken: niet alleen prachtig, maar ook van levensbelang voor mens en dier!