De Ploegdriever is lid van de Coöperatieve agrarische natuurvereniging Collectief Rivierenland U.A.. Het Collectief Rivierenland is opgericht en bestuurlijk vertegenwoordigd door zes agrarische natuurverenigingen. Op deze pagina vind je meer informatie over het Collectief Rivierenland en de werkzaamheden van De Ploegdriever.
Ons motto is “niet praten maar doen”. De vereniging werkt nauw samen met Stichting Landschap Ooijpolder Groesbeek (SLOG), die kleine landschapselementen in eigendom en beheer heeft. Samen streven wij naar landschapsbeheer dat bijdraagt aan een blijvende verweving van landbouw en natuur.
De Ploegdriever heeft als doel om de schoonheid van het agrarisch cultuurlandschap in stand te houden door het landschapsbeheer te organiseren en uit te voeren. Daartoe werd zij in 1999 door boeren en natuurbeschermers opgericht.
De meeste cultuurhistorische landschapselementen, zoals hagen, grienden en poelen, hebben hun betekenis voor de landbouw inmiddels verloren en het behoud en beheer daarvan is geen vanzelfsprekende taak voor de moderne boer.
Een aantrekkelijk landschap met natuurwaarden is wel van belang voor recreatie, bewoners en natuur, evenals voor de agrarische sector zelf.
De vereniging voert projecten landschapsbeheer uit voor opdrachtgevers. Bijvoorbeeld hooilandbeheer op bloemrijke dijken voor het Waterschap, of aanleg van erfbeplantingen voor particulieren of boeren.
Leden voeren het werk uit met eigen middelen en in opdracht van de vereniging. Onze leden maaien, snoeien, graven, planten en geven advies over inrichting en beheer. Met een dergelijke organisatie van ons ‘verenigingsbedrijf’ houden we de verantwoordelijkheid voor een goed landschapsbeheer in de streek en komen de onderhoudsgelden ten goede aan de lokale economie.
Werkgebied
Het werkgebied van De Ploegdriever beslaat de Ooijpolder, de Nederlandse Duffelt en Groesbeek, ook wel ‘t Hoog en ‘t Laag genoemd.
Deze gebieden ten oosten van Nijmegen behoort tot de meest gevarieerde landschappen in Nederland.
Zuidelijk van de Waal ligt het weidse rivierenlandschap van de Ooijpolder en de Nederlandse Duffelt.
Dit gebied wordt bij Beek en Ubbergen begrensd door de steile helling van de stuwwal; een markant restant uit de ijstijden. De stuwwal vormt een grensoverschrijdend heuvelgebied dat hoefijzervormig rond het dorp Groesbeek ligt. Vanaf de hogere gedeeltes heeft men schitterende vergezichten over glooiende akkers en weilanden en over het rivierengebied.Vanaf de hogere gedeeltes heeft men schitterende vergezichten over glooiende akkers en weilanden en over het rivierengebied.
Talrijke prachtige natuurgebieden herbergen een schat aan planten en dieren.
De uiterwaarden van de Millingerwaard, de hellingbossen van de Duivelsberg en de blauwgraslanden van de Bruuk genieten landelijke bekendheid. Het grootste deel van het landschap bestaat uit boerenland: akkers en weilanden, afgewisseld met hagen, houtwallen, knotbomen, poelen, sloten, bosjes, onverharde wegen en paden en andere landschapselementen. In dit landschap zijn landbouw en natuur met elkaar verweven.
Maar ook in de natuurgebieden spelen landbouwkundige maatregelen zoals maaien en beweiden een essentiële rol bij het behoud van natuurwaarden.Het agrarisch cultuurlandschap is een aantrekkelijk landschap. Je kunt er wandelen, fietsen, of op een andere manier je vrije tijd besteden.
De Ooijpolder en de Duffelt kennen prachtige routes over de dijken. In Groesbeek kan men heerlijk wandelen over de vele onverharde landwegen. Het bekende Pieterpad heeft hier één van zijn mooiste trajecten.