Waldboeren

Waldboeren in de Meerwijk

kringlooplandbouw in Berg en Dal

 

3 juli 2021: Planteninventarisatie

Onder leiding van Bart Willers inventariseren we met de werkgroepleden de wilde planten op onze percelen. We tellen 34 soorten grassen en kruiden in de graslanden en nog 19 andere soorten op de akkerstroken. Bijzondere soorten zijn Duits viltkruid, Rode ogentroost, Bolderik en Rapunzelklokje. Op de akkers zaaiden we vorig najaar een mengsel van wilde akkerkruiden. De velden met Spelttarwe zien er nu feestelijk uit met Gele ganzenbloem, de rode Grote klaproos en de blauwe Korenbloem.

 

12 mei 2021: Hotel Wigman

Vandaag heeft Tiny Wigman “Hotel Wigman” onthuld. Dit monumentale bijenhotel staat aan de bosrand bij de nieuwe bank van de Waldboeren.

Tiny kreeg dit cadeau aangeboden door wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal. Het is een dankbetuiging van de gemeente Berg en Dal aan Tiny en stichting Via Natura. De dank gaat uit naar al het werk voor natuur en landschap dat zij in de afgelopen 15 jaar hebben verricht. De aanleiding voor deze felicitatie was de prijs die Tiny in ontvangst mocht nemen van Vogelbescherming Nederland voor de prijsvraag “Basiskwaliteit Natuur realiseren”.

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/prijsvraag-basiskwaliteit-natuur-realiseren-drie-gelderse-projecten-laten-zien-dat-het-kan

Lees het juryrapport: Domein Landelijk gebied: Ooijpolder (Gelderland)

 

4 mei 2021: Houten bank op uitzichtpunt

Met vereende krachten manoeuvreren we de massieve planken van de aanhanger naar de bouwplaats aan de bosrand. Ronald Vrijenhoef heeft uit de stammen van Lariksbomen, die tijdens een dunning van bomen in de bosrand waren geveld, zitting, rugleuning en voetenbank gemaakt. De staanders zijn gemaakt van Robiniahout. Ter plaatse worden de massieve onderdelen tot een monumentale bank gemonteerd en stevig in de grond verankerd. Het nieuwe rustpunt is via een paadje bereikbaar vanaf het druk belopen wandelpad. Kijk voor meer monumentaal houtwerk van Ronald op www.vrijinhout.nl.

 

29 december 2020: Waldboeren Jaarverslag 2020

Dit was het eerste jaar van de Waldboeren. We hebben een verslag gemaakt van alle activiteiten en resultaten. We bespreken in het verslag de opbouw van de organisatie, de inrichtingsmaatregelen, de landbouw en het natuurbeheer en de activiteiten van voorlichting en publiciteit. Tot slot geven we aan waar we onze aandacht in het komend jaar vooral op gaan richten. Bekijk hier het verslag: Waldboeren jaarverslag 2020 (pdf)

 

12 december 2020: Amandelen, hazelnoten en akkerkruiden

In de rijen met walnotenbomen planten we struiken van amandel (20 stuks van het ras Robijn) en hazelnoot (25 stuks van diverse rassen). Het zal wel even duren voordat we de eerste noten gaan oogsten. We denken dat de bomen en struiken ook een positieve invloed hebben op de productiviteit van de akkergewassen. Op alle akkerstroken is in november het wintergraan spelt gezaaid. Vandaag zaaien we daar met de hand een mengsel van akkerkruiden overheen. In de pauze eten we heerlijke broodjes die zijn gebakken met ons eigen rode-emmermeel door huisbakker Sander. Er is ook kastanje-chocoladetaart gebakken door Arno.

 

26 oktober 2020: Met trots presenteren we het eerste Waldboerenbrood

Huisbakker Sander bakt vandaag voor de eerste keer met meel van rode emmer van de Waldboeren. In de keuken van de woonwerkgemeenschap Babylon in Berg en Dal komen op maandagochtend de broden, broodjes en rozijnenbroden dampend uit de oven. Het glutenarme brood rijst wat minder hoog, maar smaakt uitstekend. Het brood is te koop in de VOKO (winkel) van Babylon.

 

27 september 2020: Schapen-veldtocht tijdens de Landschapsparade 2020

Als opwarmer voor de Landschapsparade op 4 oktober konden liefhebbers meelopen met de schaapskudde Op Dreef van Bart Willers en Hester van Male. De tocht startte op de Dries in Groesbeek en liep via de Waldboeren en de Holthurnsche Hof terug naar Groesbeek. Bij de tussenstop aan het Klappeijenpad sloten 30 mensen aan, waaronder veel kinderen. Bart en Hester vertelden over het schapenbeheer en de teelt van Rode Emmer en Boekweit en demonstreerden het hoeden van de kudde, met en zonder gebruik van hun schaaphonden.

 

19 augustus 2020: De oogst van Rode Emmer

Op een zonnige woensdagochtend hebben zes leden van de werkgroep de planten van melganzevoet en duizendblad tussen het graan uit getrokken. Dat is nodig om het stro zuiver te houden. Daarna is het graan gemaaid en gedorst en naar de opslag gereden. We hebben een mooie opbrengst. We gaan nu de gebruiksmogelijkheden uittesten en afnemers zoeken.

 

25 juli 2020: Met 15 belangstellenden op excursie

De regen weerhield belangstellenden uit Berg en Dal en Nijmegen er niet van om naar de Postweg te komen en het verhaal van de Waldboeren te horen. Een artikel in het gemeenteblaadje De Rozet was voor de meeste mensen de aanleiding om te komen. Tijdens de wandeling was het droog en aangenaam weer. Er werden veel goede suggesties gedaan over de oogst en verwerking van de producten en het betrekken van belangstellenden bij het project. Het oogsttijdstip is een goede gelegenheid voor een volgende publieksactiviteit.

 

22 juli 2020: Werkgroepexcursie naar Doornik Natuurakkers

Op woensdag 22 juli brachten we een bezoek aan Louis Dolmans in Bemmel. Hij bewerkt 20 hectare landbouwgrond in Park Lingezegen tussen Lent en Bemmel. Hij teelt granen en lupine volgens de biologisch-dynamische methode. Hij boert ‘met de natuur’ en combineert de akkers met brede bloemenstroken en meidoornheggen. Lees het verslag van de excursie: Excursie Doornik Natuurakkers (pdf)

 

25 juli 2020: Publieksexcursie

Op zaterdag 25 juli is iedereen welkom voor een excursie over de weilanden en langs de akkers van de Waldboeren in Berg en Dal. We vertellen over de teelt van graan, boekweit, noten en fruit en over de natuurwaarden op en rond het terrein. De wandeling begint om 15.00 uur op het parkeerterrein aan de Postweg bij hotel Erica en duurt twee uur (op de foto: boekweit, gras en vruchtbomen).

 

28 mei 2020: Publieksvoorlichting

Wandelaars kunnen op de nieuwe informatiebordjes lezen wat er zich op de landbouwgrond achter de houten hekken afspeelt. Als ze meer willen weten kijken ze op de website. In juni organiseren we een publieksexcursie en in september een oogstactiviteit. Die worden in de lokale media aangekondigd.

 

28 april 2020: Akkerkruiden zaaien

Op elk van de drie percelen van het Waldboerenproject zijn twee akkerstroken geploegd. De ene strook is ingezaaid met Rode emmertarwe, een oude graansoort. De andere strook wordt ingezaaid met Boekweit. Om de biodiversiteit van de graanstroken te verhogen zaaien leden de werkgroep Waldboeren een mengsel van wilde akkerkruiden op de met emmertarwe ingezaaide stroken. Het mengsel bevat zaden van onder andere Grote klaproos, Bleke klaproos, Korenbloem, Gele ganzenbloem, Dreps, Ruige klaproos, Akker vergeet-mij-nietje, Valse kamille, Kromhals en Reukloze kamille.

 

18 april 2020: Inventarisatie van insecten

Een aantal liefhebbers kijkt regelmatig naar insecten op en rond het waldboerenproject. Clemens Heijmen telt al jaren op een vaste route de dagvlinders voor het meetnet van de Vlinderstichting. Rico Otten uit Berg en Dal gaat vaak met zijn camera het veld in en hij maakt prachtige foto’s van insecten en plaatst die op waarneming.nl. Dit jaar worden ook speciaal de wilde bijen en zweefvliegen geïnventariseerd door studenten uit Wageningen. De foto’s zijn van Rico Otten.

 

2 april 2020: Japanse Duizendknoop

We hebben een begin gemaakt met het verwijderen van de Japanse Duizendknoop. In het bosje staat een paar honderd vierkante meter van deze exoot, die dichte wortelmatten vormt en alle andere planten wegdrukt. We proberen zo veel mogelijk wortelstokken te verwijderen. Daarna trekken we regelmatig de nieuwe scheuten uit, tot de achtergebleven wortels zijn uitgeput.

 

7 maart 2020: opening Waldboeren

Onder een stralend zonnetje en onder grote belangstelling hebben wethouder Harriët Tiemens (gem. Nijmegen) en Annelies Visser (gem. Berg en Dal) de eerste walnotenboom geplant. Na koffie en walnotentaart werd door Arno van der Kruis en Bart Willers, tijdens een korte wandeling, toelichting op het project gegeven. Daarna gingen de leden van de werkgroep Waldboeren aan de slag en plantten de 16 overgebleven walnotenbomen op de uitgezette plantlocaties. De ochtend werd afgesloten met een lunch in het veld.

Marije Mertens, van de site www.eetbaarnijmegen.nl, schreef een artikel over de opening. Zie: Opening Waldboeren 7-3-2020.

 

5 maart 2020: finale van de ‘Samen voor Biodiversiteitsprijs’

Met ons plan voor de Waldboeren bereikten we, met negen andere projecten, de finale van de ‘Samen voor Biodiversiteitsprijs’ van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Uit 98 deelnemers werden uiteindelijk twee prijswinnaars gekozen; een project voor weidevogels en een project voor bloeiende bermen. Wij zijn blij met die finaleplaats en de waardering voor onze aanpak.

Voor de uitreiking van de prijs, zie: it-heidenskip-en-bloeiende-bermen-winnen-de-samen-voor-biodiversiteitsprijs

 

5 februari 2020: start inrichting

We hebben een begin gemaakt met de uitvoering van ons voorbeeldproject voor natuurlijke kringlooplandbouw. In het bosje, grenzend aan het zuidelijke perceel, halen we de Japanse Duizendknoop weg.

Lees alles over het project in het uitvoeringsplan Waldboeren in de Meerwijk: Waldboeren In De Meerwijk (pdf).

Op zaterdag 7 maart vindt de officiële opening plaats om 10.30 uur. De wethouders Harriët Tiemens (gem. Nijmegen) en Annelies Visser (gem. Berg en Dal) planten dan de eerste walnotenbomen.

2 antwoorden
 1. Sander
  Sander zegt:

  Ik woon in berg en dal aan de andere kant van landgoed water mweerwijk Ik ben geïnteresseerd in het waldhoren project en zou daar ook best als vrijwilliger in actief willen zijn. Kan dat? Wilt u mij op de hoogte houden?
  Mvrgr
  Sander ram

  Beantwoorden
  • Ploegdriever001
   Ploegdriever001 zegt:

   Dag Sander,

   Mijn excuses dat dit antwoord zo lang op zich heeft laten wachten, de site werd niet goed bijgehouden – inmiddels ben ik daarvoor aangesteld. Ik stel voor dat je Bart mailt, onze algemeen coördinator: info@ploegdriever.nl . Hij zal je verder kunnen helpen.

   Met vriendelijke groeten,

   Marlynn

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *