Een bijkomend effect is dat er een rijke insectenfauna voorkomt. Het beheer is in handen van leden van de Ploegdriever (schaapskudde-houders, loonwerkers, agrariërs, groene zzp-ers). We kregen er zelfs een prijs voor!
Bovendien: natuurvriendelijk beheer is niet alleen goed voor de flora en fauna, het is ook goed voor de stevigheid van de dijk. Daarom zijn de dijken van de toekomst bloemrijke dijken, als het aan de Nijmeegse Radboud Universiteit en de Unie van Waterschappen ligt.
“Door ze natuurvriendelijk te beheren en, zo nodig, in te zaaien met zadenmengsels van de juiste inheemse grassen en kruiden, worden dijken steviger en dus beter bestand tegen toenemende droogte en wateroverlast. Bovendien verbetert zo de biodiversiteit. Hoe meer soorten de vegetatie bevat, hoe vertakter en dieper de wortelstelsels zijn. Dat leidt weer tot stevige dijken. Een win-winsituatie, want de dijken van de toekomst hebben zo gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde.” Zie ook verder bij ‘future-dikes’ met een filmpje waarin Radboud-hoogleraar experimentele plantenecologie Hans de Kroon laat zien hoe dit zit. https://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/future-dikes
Trouwens, omdat het gemaaide dijkhooi voedsel voor vee is, is elk stuk zwerfvuil er een teveel. Fijn als jullie meehelpen om de dijk schoon te houden!