Nieuws

Op de facebookpagina van de Ploegdriever worden met enige regelmaat recente mooie foto's en video's met een korte uitleg gedeeld. Daarnaast krijgen de leden en andere belangstellenden ongeveer elk kwartaal een nieuwsbrief. Op deze pagina vindt u een selectie uit de berichten die via bovenstaande kanalen worden gedeeld.

Alle ooievaars verzamelen!

11 november 2023

Deze bloeiende populatie ooievaars wordt mede mogelijk gemaakt door extensief dijken- en akkerbeheer.

Door de vele kleine dieren in het gras en op extensief beheerde velden, die kunnen schuilen en voortplanten in hagen, hebben vele andere dieren een goede voedselbasis. De ooievaars op hun beurt profiteren van de uiterwaarden die extensiever beheerd worden. Zo zorgen ze er ook voor dat de populaties van de kleine dieren in balans gehouden worden. Ooit waren deze grote groepen ooievaars door afschot en het verdwijnen van hun voedsel geschiedenis, maar ze zijn al een paar jaar steeds meer alom tegenwoordig. Vandaag stuurde Gert Jan Zuurhout, een biologische veehouder uit Kekerdom, deze foto door van de Kaliwaal langs de Duffeltdijk. Hij voegt er vrolijk aan toe dat eenzelfde hoeveelheid ooievaars door de lucht zweven, waar ze zich (waarschijnlijk) verzamelen voor hun tocht richting overwinteringsplaatsen op het Afrikaanse continent. Een prachtig gezicht!

Overige berichten

Onderzoek microplastics

5 februari 2024

Benthe van Buyten, van de universiteit van Gent, doet onderzoek naar microplastics op akkers in Nederland en België.

Lees meer

Gezocht: Gebiedscoordinator Agrarisch Natuurbeheer

1 februari 2024

Tijn van der Steeg neemt afscheid. Daarom zijn De Ploegdriever en Collectief Rivierenland op zoek naar een nieuwe coördinator agrarisch natuurbeheer....

Lees meer

Dijkbeheer: maaien

10 november 2023

Het extensieve dijkbeheer dat de Ploegdriever heeft vele voordelen.

Lees meer

Kennisuitwisseling

10 november 2023

Binnen het Collectief Rivierenland wordt regelmatig kennis gedeeld die wordt opgedaan tijdens de uitvoering van de verschillende projecten.

Lees meer

Oogstmarkt Waldboeren

10 november 2023

Eind oktober vond de inmiddels jaarlijkse oogstmarkt van de Waldboeren weer plaats, voor wie er niet bij was bij deze een kort filmpje voor een indruk...

Lees meer