Nieuws

Op de facebookpagina van de Ploegdriever worden met enige regelmaat recente mooie foto's en video's met een korte uitleg gedeeld. Daarnaast krijgen de leden en andere belangstellenden ongeveer elk kwartaal een nieuwsbrief. Op deze pagina vindt u een selectie uit de berichten die via bovenstaande kanalen worden gedeeld.

Dijkbeheer: maaien

10 november 2023

Het extensieve dijkbeheer dat de Ploegdriever heeft vele voordelen.

D i j k b e h e e r - m a a i e n
Inmiddels ligt al het hooi hoog en droog opgeslagen in boerenschuren en bij private partijen, waar het bijvoorbeeld als paardenhooi of voor ander (jong)vee heel goed te pruimen is. De weg van grassen, kruiden en bloemen op de dijk is er eentje die altijd wat aandacht vraagt, dus na het drukke seizoen laten we je daar graag wat beelden van zien.
Deze foto's zijn met dank aan Gert Jan Zuurhout, een biologische boer uit Kekerdom die bezoek kreeg van de Kekerdomse ooievaars terwijl hij aan het maaien en aan het schudden was. Zij genieten van het 'lopend buffet' wat onherroepelijk ontstaat op het moment dat de schuilplaats van vele kleine beestjes plots verdwijnt. Toch is het maaien noodzakelijk om te zorgen dat de dijk niet begroeit raakt met struiken en bomen. Op het juiste (en droge) moment maaien zorgt er bovendien voor dat de biodiversiteit van de dijkvakken wordt vergroot.
Tegen de tijd dat er gemaaid wordt is veel van het spul in het hooi al uitgebloeid, zodat het zich mooi kan uitzaaien voor volgend jaar. Dan zullen allerlei beestjes, beesten en insecten er weer schuilplaatsen en voedsel in vinden en kunnen wij weer genieten van de bloemenpracht als we er langsfietsen of lopen!

Overige berichten

Onderzoek microplastics

5 februari 2024

Benthe van Buyten, van de universiteit van Gent, doet onderzoek naar microplastics op akkers in Nederland en België.

Lees meer

Gezocht: Gebiedscoordinator Agrarisch Natuurbeheer

1 februari 2024

Tijn van der Steeg neemt afscheid. Daarom zijn De Ploegdriever en Collectief Rivierenland op zoek naar een nieuwe coördinator agrarisch natuurbeheer....

Lees meer

Alle ooievaars verzamelen!

11 november 2023

Deze bloeiende populatie ooievaars wordt mede mogelijk gemaakt door extensief dijken- en akkerbeheer.

Lees meer

Kennisuitwisseling

10 november 2023

Binnen het Collectief Rivierenland wordt regelmatig kennis gedeeld die wordt opgedaan tijdens de uitvoering van de verschillende projecten.

Lees meer

Oogstmarkt Waldboeren

10 november 2023

Eind oktober vond de inmiddels jaarlijkse oogstmarkt van de Waldboeren weer plaats, voor wie er niet bij was bij deze een kort filmpje voor een indruk...

Lees meer