Nieuws

Op onze Facebookpagina delen we enige regelmaat het laatste nieuws en leuke weetjes. Daarnaast krijgen onze leden en andere belangstellenden ongeveer elk kwartaal een nieuwsbrief. Hieronder een selectie uit de berichten.

Dijkbeheer: maaien

10 november 2023

Het extensieve dijkbeheer dat de Ploegdriever heeft vele voordelen.

D i j k b e h e e r - m a a i e n
Inmiddels ligt al het hooi hoog en droog opgeslagen in boerenschuren en bij private partijen, waar het bijvoorbeeld als paardenhooi of voor ander (jong)vee heel goed te pruimen is. De weg van grassen, kruiden en bloemen op de dijk is er eentje die altijd wat aandacht vraagt, dus na het drukke seizoen laten we je daar graag wat beelden van zien.
Deze foto's zijn met dank aan Gert Jan Zuurhout, een biologische boer uit Kekerdom die bezoek kreeg van de Kekerdomse ooievaars terwijl hij aan het maaien en aan het schudden was. Zij genieten van het 'lopend buffet' wat onherroepelijk ontstaat op het moment dat de schuilplaats van vele kleine beestjes plots verdwijnt. Toch is het maaien noodzakelijk om te zorgen dat de dijk niet begroeit raakt met struiken en bomen. Op het juiste (en droge) moment maaien zorgt er bovendien voor dat de biodiversiteit van de dijkvakken wordt vergroot.
Tegen de tijd dat er gemaaid wordt is veel van het spul in het hooi al uitgebloeid, zodat het zich mooi kan uitzaaien voor volgend jaar. Dan zullen allerlei beestjes, beesten en insecten er weer schuilplaatsen en voedsel in vinden en kunnen wij weer genieten van de bloemenpracht als we er langsfietsen of lopen!

Overige berichten

Algemene Leden Vergadering 2024

31 mei 2024

Op 27 mei j.l. hadden we onze jaarlijkse ALV bij Groentehof Poelen in Groesbeek. Voorafgaande aan de vergadering hebben we een wandeling gemaakt door dit...

Lees meer

Patrijzen in het Groesbeekse landschap

11 april 2024

Heel misschien heb je wel eens een patrijs door een akkerrand zien scharrelen. Dan heb je geluk gehad! Vroeger kwamen ze veel voor in ons landschap, nu...

Lees meer

Pannenkoeken, brood en bier, gemaakt met graan van hier

11 april 2024

Stel, je fietst door de Ooijpolder naar je werk. Links en rechts van je zie je hoe je boterham groeit. Of je biertje. Hoe mooi zou dat zijn?

Lees meer

Onderzoek microplastics

5 februari 2024

Benthe van Buyten, van de universiteit van Gent, doet onderzoek naar microplastics op akkers in Nederland en België.

Lees meer

Bloemrijke dijken: de dijken van de toekomst

11 april 2024

Sinds de verzwaring van de dijk eind jaren ’90 beheren wij in opdracht van het Waterschap de dijk tussen Weurt en Millingen. Door middel van natuurvriendelijk...

Lees meer